INTERMEDIUS LAHJOITTI 10 000 KASVOMASKIA TAMPEREEN DIAKONIATYÖLLE
Tampereen seurakuntien diakoniatyö kanavoi muiden muassa ruoka-apua tarvitsijoille. Apu toimitetaan seurakuntien kiinteistöihin tai sitä voi noutaa avun noutopisteenä toimivasta Puodista. Koronavuoden aikana elintarvikkeiden ohella myös suojamaskit ovat olleet avuntarvitsijoiden toivoma tuote. Kotimaisille suojainvalmistajille kuitukankaita toimittava Intermedius lahjoitti 10 000 kasvomaskia jaettavaksi ruoka-avun yhteydessä.
– Luin paikallisuutisista Tampereen seurakuntien ruokapankista ja sen toiminnasta. Olin heihin yhteydessä ja kävi ilmi, että elintarvikkeiden lisäksi myös erilaisia hygieniatuotteille on kysyntää. Siitä saimme idean lahjoittaa kasvomaskeja jaettavaksi ruoka-avun mukana, kertoo Intermediuksen toimitusjohtaja Jari Honko.
Ruokapankin noutopiste ensimmäinen laatuaan Suomessa
Ilkka Hjerppe toimii Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien diakonian ja yhteiskuntavastuun johtajana. Hän on ollut mukana kehittämässä seurakuntien koordinoimaa avustustoimintaa jo 20 vuotta.
– Järjestelmä alkoi 1990-luvun laman aikana. Perustana oli maa- ja metsätalousministeriön kautta kanavoitu EU-tuki, joka jatkuu edelleen. Se koostuu pääosin kuivaelintarvikkeista eli esimerkiksi jauhoista ja makaronista, mikä ei ole kaikille tarvitsijoille paras vaihtoehto, hän kertoo.
Hjerppen mukaan Tampereen kaupunginvaltuustossa tehtiin jo viisi vuotta sitten aloite hävikkiruoan keräämisen ja jakelun alueellisesta koordinoinnista. Nyt toimintaa tehdään yhteistyössä kaupungin kanssa. Ruokapankilla on jakeluverkosto, johon kuuluu SPR:n ohella noin 50 erilaista pienempää yhteistyökumppania.
Ruokapankin lahjoittajina toimivat muiden muassa elintarviketeollisuus ja isommat kauppaketjut sekä yksittäiset vähittäiskaupat ja yksityishenkilöt. Kuluneen vuoden aikana jakoon on tullut myös poikkeusolojen sulkemien ravintoloiden ruokavarastoja sekä kouluruokaa, joka muuten olisi mennyt hävikkiin.
Ruokapankin noutopiste, Puoti, on laatuaan ensimmäinen Suomessa. Puoti on myymälämäinen ja sieltä voi noutaa ruoka-apua diakonityöntekijän päätöksellä. Erityistä on, että asiakkaalle ei anneta perinteistä valmiiksi kerättyä kassia, vaan hän voi valita itse niitä tuotteita, joita tarvitsee.
– Korona toi jonoihin uudenlaisia asiakkaita. Pelkästään Tampereen alueella ruoka-avun asiakkaiden määrä nousi nopeasti noin 20–30 %. Toki kassejakin jaetaan edelleen, mutta diakoniatyöntekijöiden kautta on mahdollista saada voucheri Puotia varten, josta on saatavilla myös esimerkiksi hygieniatuotteita, Hjerppe sanoo.
– Olemme aiemmin saaneet jaettavaksi maskeja Tampereen kaupungilta, mutta Intermediuksen lahjoitus on tärkeä lisä avun piiriin, Hjerppe kiittää.